Sisustustrendit 2019 – vinkit kodin sisustamiseen juuri NYT

Sisustustrendit 2019 – vinkit kodin sisustamiseen juuri NYT

Vuoden 2019 sisustustrendeissä painotetaan ekologisuutta. Maailman ympäristötilanne puhuttaa joka puolella ja muovi ja muut ongelmalliset materiaalit ovat hiipumassa pois sekä ravintoloista että kodeista. Tämä näkyy hyvin myös sisustusratkaisuissa, sillä materiaaleina käytetään nyt lähellä tuotettua puuta ja muita ympäristöystävällisiä materiaaleja. Värit ovat maanläheisiä ja aiempien vuosien harmaa on nyt muuntunut luonnolliseksi beigeksi. Vastakkaisia muotoja ja materiaaleja yhdistetään taidokkaasti ja nostaapa retrokin jälleen päätään. Lue lisää, kuinka suomalaiset sisustavat kotejaan tänä vuonna.

Ekologisuus ja pitkäikäisyys

Ympäristöstä puhutaan jatkuvasti ja yhä useammat miettivät, kuinka voisivat tehdä ekologisia ja pitkäikäisiä valintoja arjessa. Yksi tapa noudattaa ekologisuutta on sisustaa luonnonmateriaaleista, kuten puusta, tehdyillä kalusteilla ja koriste-esineillä. Esimerkiksi puu on pitkäikäinen materiaali, joka tarkoittaa, että sitä ei tarvitse uusia heti muutaman vuoden kuluttua. Ympäristö kiittää. Erityisen arvostettua on, jos puumateriaali on lähellä tuotettua. Valitse keittiöösi puiset välineet muovisten sijaan. Myös tiskiharjoja on saatavana puisina.

Kodin tekstiileissä suositaan pellavaa. Sitä voi käyttää niin makuuhuoneen tekstiileinä, keittiön pöytäliinana tai verhoina. Pellava tuntuu ihanalta ja siitä huokuu lämpö ja kodikkuus, joka voi toimia hyvänä vastakohtana moderneille valaisimille tai kiiltäville yksityiskohdille. Erilaiset tekstiilit ovat muutenkin suuressa osassa sisustusta ja olohuoneen sohvalle voi heittää vaikka itse jättimäisen paksusta narusta virkatun, pehmeän viltin. Suosi korallinsävyä, oliivinvihreää, tummaa keltaista tai jos nämä värit eivät ole juttusi, kokeile voimakkaan tummia sinisen ja vihreän sävyjä. Samassa sävyssä valitut kynttilät sitovat tyylin ihanasti yhteen.

Pitkäikäisyydestä voi puhua silloin, kun kodin kalusteiksi valitaan 50- tai 60-luvun tyylikkäät retrokalusteet. Retro on muutenkin nousemassa suositummaksi ja yhä useampi valitsee kotiinsa retrotuoleja, vitriinejä tai kirjahyllyjä. Nyt on supertyylikästä valita poltetun keltaisen värinen, vanha tuoli tai tummaa puuta oleva olohuoneen pöytä.

Ekologisuus näkyy myös käsitöissä. Itse käsin virkatut patalaput, pöytäliinat tai vaikkapa päiväpeitteet piristävät kotia ja tuovat tunnetta, että kotiin on sydämellä satsattu. Isoäidinneliöt on helppo opetella virkkaamaan ja niitä yhdistämällä saat tehtyä vaikka tyynynpäälliset tai viltin. Puuvillalanka ja virkkuukoukku ei ole iso satsaus, mutta niiden avulla saat kotiisi upeanvärisiä, käsintehtyjä sisustuselementtejä, jotka vieraasi varmasti huomaavat.

Lämpimät värisävyt

Tämän vuoden sisustuksessa puhtaanvalkoinen ja siloteltu tyyli saa jäädä unholaan, sillä tänä vuonna suomalaisten kodeissa vallitsevat valkoisen, keltaisen ja beigen lämpimät sävyt. Mutta vaikka beige onkin neutraali ja rauhallinen väri, saa kotiin näyttävyyttä, kun sen eri sävyjä yhdistetään keskenään. Tummemmat sävyt vaaleiden seassa tuovat väreihin syvyyttä eikä asunto näytä yhtään lattealta tai tylsältä. Mieti vaikkapa tummaa pähkinää vaalean hiekan kanssa: molemmat korostavat toisiaan kauniisti. Muita beigen kanssa hyvin sointuvia värejä ovat lila tai korallinpunainen. Korallia voidaan käyttää niin kalusteissa kuin koriste-esineissäkin. Rohkeimmat sisustajat maalaavat korallin sävyllä kokonaisen seinän.

Keltainen on myös hyvin lämpöä tunnelmaan tuova väri. Sen monet eri vivahteet saavat aikaan erilaisia tunnelmia ja varsinkin poltettu keltainen on nyt pinnalla. Jos keltainen ei ole juttusi, kokeile oliivinvihreää. Se sopii täydellisesti yhteen tummanruskeiden sävyjen kanssa. Monet maalaavat keittiön kaapinovet itse, jolloin lopputulos on juuri omannäköinen.

Omannäköisyyttä sisustukseen voi saada erikoisella tapetilla, joka voi toimia huoneen komeana katseenvangitsijana. Valitse jollain erikoisella kuvalla koristeltu tapetti ja sen eteen hillitymmän väliset kalusteet, niin tyylikäs kokonaisuus on valmis. Hulluttele väreillä ja valitse omat lempivärisi!

Materiaalien vastakohdat

Vuoden trendeihin kuuluu myös erilaisten materiaalien yhdistäminen samaan sisustukseen. Sileiden ja kiiltävien pintojen kanssa voi siis loistavasti yhdistää karheita ja rouheita materiaaleja, kuten karkeita kankaita tai rottinkia. Rottingin hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti sen ekologisuus, sillä niitä harvemmin valmistetaan suurilla teollisilla koneilla. Luonnonmukaiset materiaalit tuovat eloa sileiden pintojen keskelle ja puu tuo lämpöä.

Rosoisuutta kotiin saa kauniilla keramiikkaesineillä ja -astioilla. Keramiikka on arvostettua ja monet suosivat varsinkin pienteollisuutta. Käsityö on haluttua tavaraa ja keramiikassa jos missä näkyy tekijän kädenjälki. Käsintehtyä keramiikkaa voivat edustaa esimerkiksi kukkamaljakot tai kodin käyttöastiat. Käsityöt voivat näkyä esimerkiksi seinävaatteen muodossa, sillä yhä useampi ripustaa tänä vuonna kotiinsa joko käsintehdyn villamaton tai ryijyn. Jos kaappiesi perukoilta löytyy vanha ryijy, on aika kaivaa se esiin!

Materiaalien vastakohtien lisäksi on trendikästä yhdistellä muotojen vastakohtia. Pyöristetyt kalusteet ovat nyt in ja ne näyttävät upeilta kulmikkaiden kalusteiden seurana. Kokeile vaikka pyöreää sohvapöytää tai rahia kulmikkaan sohvan kanssa. Erilaiset soikeat sohvapöydät ovat myös muodikkaita. Lisää vastakohtien luomaa särmää saat yhdistämällä erilaisia kuivakasveja kauniisiin kalusteisiin.Yksi tapa käyttää vastakohtia hyväkseen on yhdistellä uutta ja vanhaa keskenään. Tämä onnistuu esimerkiksi antiikkisen sohvapöydän ja modernin kattovalaisimen yhdistämisellä. Molemmat tulevat varmasti huomatuksi, sillä vastakohdat tunnetusti korostavat toisiaan.

Rohkeimmat sisustajat lisäävät maanläheisillä sävyillä sisustettuun kotiinsa jonkin hyvin värikkään ja persoonallisen katseenvangitsijan. Tällainen voi olla jokin erikoinen taulu tai kokonainen maalattu seinä. Tässä kohtaa omaa persoonaa voi todella ilmaista ja taide voi olla vaikkapa abstraktia. Jos et halua maalata seinää, voit asettaa kaikkein erikoisimmat koriste-esineesi paraatipaikalle. Jos siis varastostasi löytyy pölyttymästä outoja patsaita, jotka eivät ole ennen sopineet minkään sisustuksen kanssa, on nyt sen aika. Aseta vaikka trendikäs banaanivalaisin keittiön lipaston päälle, niin se huomataan varmasti. Lisää huoneeseen muutama samaa sävyä oleva pieni esine, niin ne muodostavat yhdessä ehjän kokonaisuuden.

Pyöreät muodot

Pyöreät ja pyöristetyt muodot ovat nyt suosiossa. Pyöreitä muotoja kotiin saa esimerkiksi tämän vuoden suositulla pyöreällä riisipaperivalaisimella. Valaisin tuo kotiin rauhallista tunnelmaa, sillä sen tuoma valo hohkaa upeasti paperin läpi. Suuret pallot ovat upeita katseenvangitsijoita. Jos haluat kokeilla jotain erilaista, sijoita lamppu roikkumaan tavallisesta poikkeavaan korkeuteen. Saatat ehkä muistaa tällaisen pyöreän paperivalaisimen aiemmilta vuosikymmeniltä ja se tekeekin nyt mahtavan paluun ihmisten koteihin.

Pyöreää saa kotiin vaikkapa peilin muodossa. Kokeile vaikka kullanhohtoisia peilin raameja ja yhdistä ne samansävyisiin sisustuselementteihin, kuten kukkamaljakoihin. Käytä samaa sävyä rohkeasti myös keittiön aterimissa ja muissa välineissä, niin saat kauniin ja toimivan kokonaisuuden. Tummanlilat ja -siniset kuivakukat näyttävät upeilta kullanhohtoisissa, lasisissa tai keraamisissa maljakoissa. Lisää joukkoon muutama koristeheinä, niin tyyli on taattu!

Vuoden 2019 koti syntyy siis maanläheisistä sävyistä ja materiaaleista sekä pyöreistä muodoista yhdistettynä sopivaan määrään kulmikkaisiin yksityiskohtiin. Vastakohdat korostavat toisiaan. Tämän vuoden kodit eivät ole kliinisen valkoisia, vaan sisustuksessa saa näkyä rohkeasti väripilkkuja keltaisen ja beigen maailmasta. Lähde katselemaan sisustuskauppojen valikoimia, niin huomaat varmasti eron viime vuosien valkoiseen ja värittömään buumiin. Sisustuselementtejä löytyy paljon myös kirpputoreilta, sillä ihmiset ovat vieneet värikkäät sisustustavaransa kirpputoreille viime vuosien vaaleiden ja hillittyjen sisustustrendien myötä. Onneksi, sillä ne tulevat tänä vuonna tarpeeseen.