Miten sisustaa pieni keittiö? Katso vinkit!

Miten sisustaa pieni keittiö? Katso vinkit!

Haluaisitko muuntaa keittiöstäsi unelmien kokkauspaikan, mutta keittiön pieni koko tuntuu vaikeuttavan sisustamista? Sisustamisesta ei tarvitse missään tapauksessa luopua keittiön koon vuoksi, vaan asioita järjestämällä saadaan kyllä toimiva kokonaisuus, joka miellyttää silmää. Kaikki on kiinni tilan tehokkaasta käytöstä. Muutaman vinkin avulla voit karsia keittiöstäsi ikävät pinot ja kasat, jotka heikentävät tilan esteettisyyttä. Näin tulet varmasti viihtymään keittiössäsi ja ylpeydellä kutsumaan kaverisikin kahville tai syömään!

Karsi ylimääräiset

Aloita käymällä läpi kaappisi ja tasosi. Onko kaappien perällä esineitä tai astioita, joille ei ole ollut käyttöä vuosikausiin? Tällaiset kannattaa poistaa keittiöstä viemästä turhaa tilaa. Se, että esineet ovat kaapeissa ja hyllyissä väljästi, tuo tilan tunnetta. Päinvastoin, jos astiat ovat aivan vieritysten ja hyllyt täynnä, tuo tämä oitis ahtauden tunnelmaa, josta olisi tarkoitus päästä eroon. Astioita voi myydä vaikka kirppiksellä, niin saat niistä pientä taskurahaa. Jos sinulla on isoäitisi 30-osainen kahvikuppisarja, jota ei tule koskaan käyttäneeksi, kannattaa ehkä kysyä sukulaisilta, ottaisiko joku kauniin astiasarjan itselleen.

Onko kaappiin kertynyt kymmenittäin kahvikuppeja tai paljon sukulaisten vanhoja kattiloita? Tämä voi olla yksi vähentämisen paikka. Ihminen ei kuitenkaan tarvitse montaa kahvikuppia. Mikäli sinulla ei ole tapana järjestää kymmenien ihmisten juhlia useita kertoja vuodessa, ei kymmenillä kahvikupeilla tee mitään. Karsi rohkeasti ylimääräiset. Hienoimmat kupit voi asettaa vaikka komeasti esille avohyllylle tai kuppitelineeseen. Telineitä voi kiinnittää myös seinään, jolloin ne eivät vie tärkeää tasotilaa, jota tarvitaan muuhun käyttöön.

Kauniilla säilytysratkaisuilla tunnelmaa

Pienestä keittiöstä saa kauniin ja siistin, kun käytät haluamasi tyylisiä säilytyskoreja tai -laatikoita. Kätevimpiä ovat laatikot, jotka voidaan pinota päällekkäin. Jos kaupasta ei löydy tyylillesi sopivia laatikoita, voit tuunata omasi esimerkiksi vaalealla maalilla. Tai jos osaat virkata, voit tehdä vaikka roikkuvia pussukoita, joissa voit säilyttää esimerkiksi sipuleita tai vaikka roskapusseja. Jos säilytät kaikkia keittiössä tarvitsemiasi esineitä tasolla, tulee ilmeestä helposti sotkuinen ja huomio kiinnittyy tasolla oleviin lukemattomiin esineisiin ja ruoka-aineisiin.

Pienessä keittiössä toimivia ratkaisuja ovat esimerkiksi tason alta vedettävät lisätasot ja nurkkakaapista ulosvedettävät kulmahyllyt, joiden mekanismi mahdollistaa tehokkaan tilankäytön. Löytyykö keittiöstäsi kapea pystysuuntainen kolo, jolle et keksi käyttöä? Tällaiseen tilaan voidaan asentaa hyvin kapea, ulosvedettävä hylly. Hyllyllä voidaan säilyttää vaikka mausteita tai muita purkkeja. Keittiöstä voi löytyä hyvinkin yllättäviä paikkoja, joihin tämäntyylisiä liikuteltavia hyllyjä voidaan asentaa. Asennus voidaan suorittaa ilma reikien tekemistä keittiön kiinteille kalusteille, joten vuokra-asunto ei estä tällaisen käyttöönottoa.

Pidä tasot avarina

Yleinen ajatus, joka pienestä keittiöstä tulee mieleen, on se, että tavarat joudutaan pakkaamaan hyvin tiiviisti, jotta kaikki mahtuisivat keittiöön. Tämä kuitenkin saa keittiöstä nopeasti sotkuisen ja tasot joudutaan siivoamaan aina ennen ruuanlaittoa. Tämä hidastaa käyttöä huomattavasti ja lisäksi tavarapaljous altistaa bakteereille ja pölylle. Älä siis kerää liikaa hienoja sisustuselementtejä ja pidä tasot muutenkin niin avarina kuin pystyt. Näin jokainen esine pääsee oikeuksiinsa eivätkä ne jää muiden esineiden varjoon. Hanki vaikkapa sinulle mieluisa, kaunis kori, jossa säilytät leipiä. Tai seinälle asetettava tyylikäs veitsiteline. Lisää tyyliä ja avaruutta saat vaaleilla verhoilla. Tummat värit tuovat helposti vielä pienemmän tilan tunnelmaa.

Entä ruokailu? Jatkettava pöytä on huippuvalinta pieneen keittiöön ja ruuan voi isommalle porukalle kattaa olohuoneeseen. Harkitse myös olohuoneeseen jatkopalalla varustettua pöytää. Näin olet valmis tarjoilemaan aterian vähän suuremmallekin porukalle. Älä turhaan stressaa liian pienestä keittiöstä!